Dagbesteding | jouw wensen staan centraal


Jij mag er zijn!

Een dag-invulling is een belangrijk onderdeel van iemands leven. Vaak is werk lastig vol te houden als er sprake is van een beperking, of wordt er te weinig rekening gehouden met de (on)mogelijkheden van iemand. Daarom wordt er bij de intake goed geluisterd naar jouw wensen en je ideeën. Hier gaan wij dan mee aan de slag en voordat je bij ons komt wonen hebben wij al gekeken naar een dag-invulling voor jou.

Dit kan werk, school of een stage zijn. We werken samen met verschillende bedrijven, waar ze ervaring hebben in het begeleiden van cliënten met een beperking. Als na verloop van tijd blijkt dat de dagbesteding toch niet bij je past, wordt er altijd samen met je persoonlijke begeleider gezocht naar een andere, leuke dagbesteding op maat.

We hebben in de afgelopen jaren een aantal hele leuke samenwerkingen op kunnen zetten om een dagbesteding bij te kunnen doen. Enkele voorbeelden hiervan zijn een autogaragebedrijf, een cateringbedrijf, een kinderboerderij en een wasserij. Er is ook op twee locaties een interne dagbesteding voor de cliënten waar geen externe dagbesteding voor beschikbaar is. Dit is in Vlissingen en in Wolphaartsdijk op de zorgboerderij. Ook zijn er enkele bewoners die naar school gaan of een betaalde baan hebben.

Hapje Geluk is een project naast De Zorgtafel. Deze lunchroom is aan de Gravenstraat in Middelburg en hier kunnen een aantal cliënten dagbesteding doen.  

Bord HG.jpg

 

Als een dagbesteding om een of andere reden een keer uitvalt of niet kan doorgaan zijn er op de woningen roosters voor activiteiten, klusjes of werkzaamheden. Bij een aantal woningen is bijvoorbeeld een grote moestuin gemaakt waar de bewoners het onderhoud van kunnen doen en een lekkere maaltijd van kunnen koken voor de groep.

Activiteiten centrum


De Zorgtafel beschikt ook over een eigen activiteiten centrum. Ons activiteitencentrum is gericht op mensen met een verstandelijke beperking. Er is een ontspanningsruimte ingericht met een zithoek, een biljart, darts, pingpong tafel en diverse spellen. Er is een keuken aanwezig waar lekker gekookt wordt samen. Ook hebben we een grote sportruimte in dit gebouw ingericht. Deze mag gebruikt worden door zowel onze bewoners als onze medewerkers.

In het activiteitencentrum wordt ook dagbesteding aangeboden aan enkele van onze bewoners in de vorm van diverse activiteiten zoals bijvoorbeeld: 

  • creatief bezig zijn
  • sporten
  • bloemschikken
  • toneelspelen
  • kaarsen maken
  • producten inpakken

Ook wordt er aandacht besteed aan de begeleiding bij allerlei dagelijkse handelingen. Zoals:

  • boodschappen doen
  • met geld leren omgaan
  • met het openbaar vervoer (ov) reizen

De Zorgtafel beschikt over eigen groepsvervoer om bewoners naar dagbestedingen te brengen en weer op te halen. Bewoners die zelf in staat zijn, mogen op eigen gelegenheid gaan.

 

Een kijkje bij een dagbesteding

Alexandra bij 2 Chance

Alexandra is sinds een paar maanden als vrijwilliger aan het  werk bij 2 Chance Speelgoedbank. De opbrengst van de winkel is volledig bestemd voor de speelgoedbank.

"Een tijdje geleden ging op zoek naar rolschaatsen en kwam ik in de winkel in Vlissingen kijken. Daar zag ik een oude bekende van mij die daar werkt. Hij vroeg aan mij of ik zin had om het team te komen versterken. Daar had ik wel zin in! Ik heb het overlegd met De Zorgtafel en zij vonden het een goed idee."

Bij binnenkomst maakt Alexandra een lekker bakje koffie en maakt ze een praatje met haar collega's. Dan gaat ze het schriftje lezen. Daar staan bijvoorbeeld dingen in waar beter op gelet moet worden. Bijvoorbeeld dat de LEGO niet tussen de DUPLO mag en dat er ook geen andere merken tussen mogen komen in de bakken.

Daarna gaat ze wat aanvullen in de winkel, opruimen of rechtzetten. 

Sinds kort mag ze ook kassawerkzaamheden doen en dat is heel leuk. Als er geen kassa is worden er pakketten klaargemaakt voor kinderen uit kansarme gezinnen. Hierbij wordt er speelgoed wat nog netjes en ongeopend is gesorteerd op jongen/meisje en op leeftijden. Daarna wordt er een pakket van gemaakt en deze worden dan opgehaald. 

Er is in het magazijn een sinterklaas kast waar speelgoed in gezet wordt om uit te delen in de sinterklaas periode. Ook dit is speelgoed wat nog ongeopend en netjes is. 

De speelgoedbank heeft een grote opslagruimte bij industrie Arnesteijn in Middelburg. Deze opslag zit in een grote verhuur ruimte. Daar kunnen spullen naar toe gebracht worden, maar ook worden opgehaald.

Alexandra is heel blij met haar dagbesteding bij 2 Chance en ze hoopt het nog heel lang te mogen blijven doen!

(Interview met Alexandra gehouden in februari 2023)

 

Enkele dagbesteding bedrijven waar De Zorgtafel mee samenwerkt: